Nasza kluska śląska

W piątek, 18 czerwca br., w kl. 2a odbyło się podsumowanie zajęć regionalnych, jakie odbywały się od początku roku szkolnego. Lekcja regionalna była niecodzienna, a jej wyjątkowość polegała na kulinarnym aspekcie, ponieważ jej tematem była kluska śląska. Przed przystąpieniem do pracy dzieci wysłuchały legendy o wrocławskiej „Kluskowej Bramie”, odbywając jednocześnie wirtualny spacer po Ostrowie Tumskim. Następnie uczniowie zapoznali się z historią kluski wrocławskiej, czyli śląskiej, opowiedzianej przez p. Rafała Dutkiewicza, byłego prezydenta Wrocławia. Warto wspomnieć, że p. Dutkiewicz wspomniał również o patronie naszej szkoły, Mikołaju Koperniku, który związany był z Wrocławiem jako duchowny. 

Po tym teoretycznym wstępie dzieci przystąpiły do zmagań kulinarnych wyposażone przez rodziców w ugotowane i potłuczone ziemniaki, jajko (choć jak wieść niesie, prawdziwa śląska gospodyni potrafi wyrobić kluski bez użycia jajka) oraz mąkę ziemniaczaną, a także niezbędne dla higieny pracy- rękawiczki jednorazowe. Nauczyciel przedstawił przepis na wykonanie klusek, a uczniowie ruszyli do pracy z zaangażowaniem i w miłej, wesołej atmosferze. Wkrótce talerzyki zapełniły się pięknymi, smacznymi kluseczkami. Na koniec zajęć dzieci dumnie prezentowały swoje dzieła kulinarne, zabierając je ostatecznie do domu, gdzie ugotowały je wraz z rodzicami na rodzinny obiad.  

Zajęcia regionalne prowadzone w klasie drugiej dały szansę młodym lewinianom na poznanie małej ojczyzny, czasami w nieco szerszym, lecz dalej regionalnym zakresie. Ukazywały im piękno rodzimej, dolnośląskiej historycznie ziemi, jej tradycji, historii, piękna przyrody, podejmując niejednokrotnie ciekawe, mało znane i tajemnicze zagadnienia. 

Michał Przybylski